tiistai 27. lokakuuta 2009

Terveitä silmiä

Eilen illalla tuli vihdoin ja viimein kauan odotetut DNA-testitulokset Englannista Animal Health Trustilta.
Gekko ja Iines osallistuivat näytteillään AHT:n tutkimukseen, kun DNA-testi Primääriin Linssiluksaatioon (PLL) oli kehitteillä. Nyt testi on saatavilla ja 19.10. lähtien tutkimuskäyttöön näytteitä lähettäneet saivat hakea koiriensa tuloksia.

Meidän osalta tulokset näyttävät tältä:
Iines - CLEAR
Gekko - CARRIER

Eli suomeksi, meillä ei kummaltakaan koiralta tule linssit tippumaan. Kantajilla on pieni mahdollisuus, että linssin ripustimet ei ole yhtä vankkaa tekoa kuin terveillä, joten AHT on ainakin toistaiseksi ilman suurempia tutkimuksia antanut 2-20% mahdollisuuden, että myös kantaja voi luksoitua. Yleensä tällainen johtuu esim. traumasta, jos koira saa tällin päähänsä, voi linssi lähteä heilumaan tai irrota. Kyse on kuitenkin aika epätodennököisestä jutusta, joten en jaksa huolestua.

Olen todella tyytyväinen tuloksista, Iines ei kaipaa yhtään uutta sairausta entisten lisäksi. Uusi DNA-testi on ehkä isoimpia juttuja mitä kääpiöbullterrierimaailmassa on sattunut ja paljon on ikäviä uutisia ympäri maailman. On surullista kuulla uutisia sieltä täältä, mutta surullisempaa on se, miten jotkut ottavat muiden huonon onnen vahingoniloisena vastaan ja hierovat suolaa haavoihin rehvastelemalla omilla tuloksillaan. Mutta tätähän tämä koiramaailma on, kukin tavallaan ja niillä käytöstavoilla edeten, mitä on kotona opetettu.

Primääri linssiluksaatio on paitsi kääpiöbullterriereiden, myös monen muun rodun ongelma. Testi on nyt saatavilla sekä Englannista, että Yhdysvalloista. Tässä linkit testejä tarjoaviin tahoihin.

OFA (US)

AHT (UK)



Torstaina olisikin sitten lähtö kohti Ruotsia pentuja katsomaan. Kuvasaastetta luvassa reissun jälkeen, tässä odotteluajaksi pentu-Gekko Iineksen kainalossa päiväunilla.

Ei kommentteja: